Thursday, September 27, 2007

Despre scoala

Aşezarea urbana cea mai însemnată din partea de nord-est a judetului Prahova, Valenii de Munte a indeplinit, de-a lungul existentei sale, funcţiile de prestigiu ale unui oraş: capitala judetului Saac (Sacuieni), vamă, târg resedinţa “plaiului” Teleajen, centru politic al raionului Teleajen şi “cetate” de cultură, înnobilată prin perzenţa şi activitatea savantului Nicolae Iorga în aceste locuri.

În domeniul învăţământului, oraşul are o îndelungată şi frumoasă tradiţie.

Oficial, prin hrisovul din 1774, Alexandru Ipsilanti înfiinţează şcoli în toate judeţele, deci şi la Valenii de Munte, capitală a judeţului Saac, asigurând plata dascălilor de “ rumâneşte şi slavoneşte” din veniturile domniei.

După 1845, când judeţul Saac a fost desfiinţat, Şcoala de la Văleni a continuat să functoneze ca a doua şcoală publică a judeţului Prahova, jucându-şi rolul de dirignitorii epocii după unirea lui Cuza şi după independenţa din 1877-1878.

Pe fondul unei atât de frumoase tradiţii, unitatea noastră şcolară şi-a asumat rolul de continuatoare a unui învăţământ de calitate care să corespundă aşteptărilor şi exigenţelor comunităţii.

Şcoala de Arte si Meserii “ing. Gheorghe Panculescu” funcţionează într-o clădire construita in 1964, care iniţial a fost destinata cursurilor liceale.

Din 1971 devine scoala generala de 10 ani si cu acest statut ranane pana in 1973 cand va fi numita scoala de 8 ani. Va mai revenii, pentru doi ani scolari (1984/85 si 1985/86) la invatanantul de 10 ani.

Pe fondul derularii unei semnificative reforme a invatamantului si sub imperativul personalizarii unitatilor scolare, precum si a unei restructurari a planului de scolarizare, in anul 2004 s-au facut demersuri pentru investirea unitatii noastre cu denumirea de Scoala de Arte si Meserii “ing. Gheorghe Panculescu

In cadrul unei festivitati emotionante pe 15 septembrie 2004, s-a instalat noua firma a scolii, purtand numele unei personalitati a locului dar cu recunoastere internationala prin inventiile sale in domeniul rezistentei materialelor, inovatiei aplicate in constructia caii ferate Ploiesti – Predeal si a contributiei sale, alaturi de ing. Eiffel la proiectarea si construirea celebrului turn din Paris.

Sub noul nume si pe baza unei analize concrete a problemelor scolii, legate de dinamica populaţiei şcolare, amplasarea in zona centrala a oraşului, baza materiala, spatii de şcolarizare s-au elaborat coordonatele activităţii prezente si viitoare.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home